Powrót

Lamari – Papua Nowa Gwinea

14,00 99,00 

Wyczyść
SKU: szo2552 Kategorie: ,

Opis

Kawa dla miłośników soczyście owocowego orzeźwienia i wyraźnego aromatu. Idealna jako jednorodne espresso i do delikatnych kaw mlecznych

Uprawiana jest w przydomowych plantacjach, w ukrytych wioskach prowincji Eastern Highlands w Papui Nowej Gwinei. Tajniki tradycyjnych metod przekazywane są z pokolenia na pokolenie, czyniąc wiedzę przeszłości bogactwem współczesności. Zapewne dlatego kawa Lamari pomaga pielęgnować więzi rodzinne, ogrzewając atmosferę spotkań z bliskimi. Lamari ma wyjątkowy aromat. Kusi zapachem olejku migdałowego i marcepanu, wzmocnionego delikatną nutą przypraw korzennych i pomarańczy. Olśniewa słodyczą stonowaną smakiem cytrusów i subtelną barwą dojrzałych wiśni. Perfekcyjnie komponuje się z posiłkami spożywanymi w słoneczne południe czy późny, mżysty poranek. Orzeźwia, inspiruje i nastraja pozytywnie.
Dodaje energii, pobudzając do działania ciało, umysł i duszę.

POCHODZENIE ZIARNA

  • Papua Nowa Gwinea

REGION UPRAWY

  • Eastern Highlands, PNG

PLANTACJA/STACJA OBRÓBKI

  • małe gospodarstwa rolne / Colbran, Baroida

SMAK

  • słodycz połączona z cytrusami i wiśnią, średniowysokie body

AROMAT

  • olejek migdałowy, marcepan – z nutą przypraw korzennych i pomarańczy

KWASOWOŚĆ

  • 4/5

ZAWARTOŚĆ KOFEINY

  • 2/5

PROFIL PALENIA

  • 2/5

POLECANA

  • espresso, kawy mleczne

ZASTOSOWANIE

  • ekspres ciśnieniowy, automatyczny

WYSOKOŚĆ UPRAW

  • 1600-2200 m n.p.m.

METODA OBRÓBKI

  • mokra

METODA ZBIORU

  • ręczna

ODMIANY BOTANICZNE

  • Typica, Bourbon, Arusha, Mundo Novo

OKRES ZBIORU

  • od maja do sierpnia

Dodatkowe informacje

Waga produktu

100g, 250g, 500g, 1000g

Sposób mielenia

Kawa ziarnista, Grubo (French Press), Średnio (Dripper), Drobno (Kawiarka)

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o “Lamari – Papua Nowa Gwinea”

Masz nurtujące pytania odnośnie naszej oferty?

Jesteśmy do Twojej dyspozycji.

Napisz do nas