Powrót

Yerba mate

Filtruj

Wyświetlanie jednego wyniku

Nic tak nie pobudza jak… yerba mate. Przekonał się o tym każdy, kto zasmakował w tym naparze. To kolejna szczypta Orientu, której warto spróbować. Chociaż yerba jest traktowana jak herbata, bliżej jej do kawy. Ma poparcie dietetyków, którzy podkreślają właściwości zdrowotne naparu. Cała tajemnica yerba mate tkwi w mateinie. To odpowiednik kofeiny o długotrwałym działaniu, łagodny dla żołądka. Sięgnij po wysokiej jakości yerba mate z naszej oferty.

Początki z yerba mate

Jesteś na początku drogi z tym niesamowitym naparem? Wiesz tyle, że susz z liści i gałązek ostrokrzewu paragwajskiego ma moc. Ale jakiego smaku się spodziewać? Napar przypadnie Ci do gustu jeżeli lubisz intensywne aromaty. W yerba wyczujesz woń dymu i ziół. Bardziej wprawieni smakosze odnajdą w napoju nuty kwiatowe, niuanse orzechowe i owocowe. Czy to wystarczy, by pokochać yerba mate? To się okaże. Jeżeli klasyczna forma herbaty nie przypadnie Ci do gustu, odszukaj wariant z dodatkami, np. z owocami.

Yerba Mate Green Despalada

Jeżeli pierwsze poznanie z yerbą masz już za sobą, sięgnij po perłę wśród herbat. W naszej ofercie znajdziesz zieloną Mata Despalada. Znawcy doceniają jej skład: 60% to naturalne zasoby, a 40% jest zbierane na stokach powyżej 800 m nad poziomem morza. Największa tajemnica tkwi w sposobie zbioru rośliny. Przygotowanie suszu rozpoczyna się porannym zbiorem, który tego samego dnia jest suszony. To czyni zieloną Despaladę najszlachetniejszą odmianą yerba mate. Mieszanka pochodzi z Brazylii. Jest subtelniejsza niż tradycyjna odmiana z Paragwaju czy Argentyny.

Zaparz sobie yerbę

Herbata uwolni swoje walory smakowe jeżeli odpowiednio o to zadbasz. Dlatego pamiętaj, by prawidłowo zaparzyć susz. To warunek konieczny, by uzyskać oryginalny i niepowtarzalny smak. Od czego zacząć? Wsyp susz do naczynia o pojemności 150-200 ml w ilości ¼ do ¾ . Zalej go wodą w temperaturze 70-80 stopni Celsjusza. Odczekaj od 3-5 minut, by susz uwolnił smak i właściwości. Nie jest to regułą. Susz można równie dobrze zalać wodą z lodem. Mate najlepiej pić w specjalnym naczyniu z mufką. Susz nadaje się do wielokrotnego użytku. Zalewaj go do chwili, aż utraci swoje walory smakowe.

Masz nurtujące pytania odnośnie naszej oferty?

Jesteśmy do Twojej dyspozycji.

Napisz do nas