FAQ


Czerwona herbata – ile pić?

Zaleca się wypijanie nie więcej niż trzech filiżanek czerwonej herbaty dziennie. Jeżeli ma nam ona pomóc w walce z nadwagą, najlepiej zrobić to około 30 minut po posiłku. Dzięki regularnemu spożywaniu tego naparu możemy liczyć m.in. Na lepsze działanie układu trawiennego oraz efektywniejsze trawienie tłuszczów. Ponieważ czerwona herbata ma działanie pobudzające, ostatnią filiżankę najlepiej wypić przed godziną osiemnastą.

 

Czerwona herbata – co to jest?

Pochodzące z krzewu wielkolistnego liście czerwonej herbaty poddaje się dodatkowo tak zwanej post-fermentacji, czyli procesowi fermentacji nieenzymatycznej. Czerwoną herbatą określimy wszystkie herbaty, które zostały przygotowane w taki właśnie sposób. Choć czasem nazywa się ją Pu Erh, nie jest to właściwe określenie, bo ta nazwa zarezerwowana jest dla herbat pochodzących wyłącznie z prowincji Yunnan.

 

Co to jest kawa speciality?

To kawa najwyższej jakości o czystym, intensywnym smaku. Dzięki temu łatwo w nim wyczuć wszystkie nuty, na przykład czekolady, orzechów, karmelu czy owoców. Kawę speciality wytwarza się ze świeżych zbiorów, gdzie zebrane i wyselekcjonowane ziarna są szybko dostarczane do palarni i natychmiast poddawane obróbce. Jakość upraw jest kontrolowana od samego początku, a finalny produkt to gwarancja najwyższej jakości. Można powiedzieć, że speciality to kawa premium.

 

Kawa bezkofeinowa- gdzie można kupić?

Kawa bezkofeinowa to obecnie łatwo dostępny produkt, po który chętnie sięgają osoby nie mogące nadużywać kofeiny. To także rozwiązanie dla tych, którzy chcą pić ulubiony napój bez ograniczeń. Dostaniemy ją zarówno w postaci świeżych ziaren, jak i zmieloną, gotową do zaparzenia. Duży wybór kaw bezkofeinowych znajdziemy w sklepach internetowych.

 

Palo santo – co to?

To drzewo, występujące w wielu regionach Ameryki Południowej, Ameryki Środkowej, Meksyku oraz archipelagu Galapagos. Nazwa oznacza „święte drzewo“. Od wieków uznaje się, że ma moc oczyszczania ducha i ciała. Można je stosować przy aromaterapii, by się odprężyć i zrelaksować. Dym z kadzidła Palo Santo może działać antybakteryjnie i antywirusowo.

 

Do czego używać papryki gochugaru?

Grubo mieloną, pikantną i słodkawą w smaku paprykę gochugaru dodajemy do kimchi. To jeden z najważniejszych składników w tej słynnej, koreańskiej kiszonce. To właśnie dzięki niej kimchi nabiera wyrazistego, ostrego smaku, a warzywa zabarwiają się na lekko czerwony kolor. Ponieważ papryka gochugaru uwalnia również delikatny, dymny posmak, trudno zastąpić ją jakąkolwiek inną.

 

Gochugaru – co to jest?

To grubo mielona odmiana papryki. Wyróżnia się unikalnym smakiem – jest pikantna, a jednocześnie przyjemnie słodka, o dymnym aromacie. Nie ma takiej ostrości, jak chili i nie posiada pestek, ale i tak nadaje potrawom wyrazistość. Wyróżnia ją głęboki, ciemno-czerwony kolor. Stanowi niezbędny składnik koreańskiej kiszonki o nazwie kimchi.

 

Czym jest niebieska herbata?

To herbata pochodząca z Chin, gdzie cieszy się wielką popularnością. Jej zamienna nazwa to oolong. W procesie tworzenia liście herbaty chińskiej (tej samej, z której powstają zielone i czerwone herbaty) są poddawane częściowej fermentacji. Smak niebieskiej herbaty będzie zależał od stopnia utlenienia – może być bardziej lub mniej intensywny. Ceni się ją za wysoką zawartość przeciwutleniaczy.

 

Cynamon cejloński – czy warto używać?

Warto włączyć cynamon cejloński do codziennej diety, bo nie tylko podbija smak, ale ma też cenne właściwości lecznicze i antyzapalne. Do jego najważniejszych substancji prozdrowotnych zaliczamy aldehyd cynamonowy, króęey ma właściwości przeciwnowotworowe, oraz epikatechinę, która w połączeniu z aldehydem cynamonowym ma szansę zapobiegać chorobom neurodegeneracyjnym.

 

Czy herbata zimowa jest rozgrzewająca?

Herbata zimowa to napój złożony z różnych składników, które słyną ze swoich właściwości rozgrzewających organizm. Zaliczamy do nich między innymi suszony imbir, malinę, porzeczkę, goździki czy płatki róż. Tak skomponowana mieszanka z dodatkiem liści czarnej herbaty ma szansę sprawić, że w długie zimowe wieczory zrobi nam się cieplej i przyjemnie.

 

Co to jest zatar?

To orientalna przyprawa, której głównym składnikiem jest tymianek (za’ atar w języku arabskim oznacza właśnie tymianek). Oprócz tego w mieszance znajdziemy prażone ziarna sezamu, oregano i majeranek oraz mielone owoce sumaku. Zatar stosuje się głównie do podbijania smaku mięs i warzyw, może również stać się podstawą marynaty. Ma bogaty i intensywny aromat, który jest jednocześnie uniwersalny i znajdzie zastosowanie w kuchniach całego świata.

 

Jaka najlepsza herbata rooibos?

Prozdrowotna i wyjątkowa w smaku herbata rooibos to napar, który podbił serca miłośników wyjątkowych herbat. Aby wybrać tę najlepszą, warto sięgnąć po wyselekcjonowane produkty, ze sprawdzonego źródła. Roobios wytwarza się z listków czerwonokrzewów, które rosną w Południowej Afryce. Jej smak powinien być łagodny i lekko miodowy. Można pić ją bez ograniczeń.

 

Herbata matcha – jak przygotować?

Do kubka należy wsypać jedną łyżeczkę matchy, a następnie wlać około 100 ml wody w temperaturze około 80 stopni (nie więcej). Następnie należy ją dokładnie wymieszać, używając na przykład spieniacza do mleka. Na koniec trzeba dodać kolejną porcję wody – wedle uznania.

 

Jakie właściwości ma biała herbata

Biała herbata zawiera polifenolomy i katechinomy, które wykazują silne działanie przeciwutleniające. Oprócz tego napar będzie wspierał organizm w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi, co korzystnie wpływa na układ naczyniowy i serce. Biała herbata może pozytywnie wpływać na pamięć i koncentrację, zadbać o kondycję cery i wspomóc walkę z próchnicą.

 

Zielona herbata – na co pomaga?

Zielona herbata zawiera wiele cennych składników zdrowotnych – między innymi witaminy, aminokwasy i minerały. Jej działanie jest wszechstronne: obniża zły cholesterol i ciśnienie krwi, a więc jest wskazana dla osób, którym zagrażają choroby układu sercowo-naczyniowego. Oprócz tego, będzie usprawniać pracę wątroby, ma szansę poprawić wygląd skóry borykającej się z trądzikiem. Zieloną herbatę powinny również pić osoby dbające o sylwetkę – wspiera przemianę materii.

Masz nurtujące pytania odnośnie naszej oferty?

Jesteśmy do Twojej dyspozycji.

Napisz do nas