Opis
Zastosowanie w kuchni:
- Z ziaren tłoczy się olej (masło kakaowe), które stosowane jest w kosmetologii. Pozbawione tłuszczy nasiona przerabia się na kakao w proszku. Z nasion – po pozbawieniu łupiny i zarodka – poddawanych fermentacji, suszeniu i prażeniu produkuje się czekoladę. Nasiona kakaowca można dodawać do koktajlów owocowych, nadając im lekko czekoladowo-kakaowy posmak.
Właściwości prozdrowotne:
- Nasiona zawierają olej, białka, skrobię, alkaloidy purynowe, garbniki i sole mineralne. Mają działanie zapierające i uzupełniające niedobory magnezu. W kakao jest dużo przeciwutleniaczy (przede wszystkim polifenoli), które zapobiegają chorobom i odmładzają komórki ciała. Epikatechina zawarta w kakao przeciwdziała demencji oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia najpoważniejszych chorób cywilizacyjnych. Dodatkowo łagodzi stres i poprawia humor, a uśmiechnięci ludzie są zdrowsi i żyją dłużej.
Kraj pochodzenia:
- Peru
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.