Opis
Sól kala namak, nazywana także himalajską solą czarną, to rodzaj soli, który jest powszechnie stosowany w kuchni południowoazjatyckiej. Ma ciemnopurpurowy do różowawo-szarego koloru i charakterystyczny siarkowy aromat i smak.
Sól kala namak jest często stosowana w kuchni wegańskiej i wegetariańskiej jako substytut jajek ze względu na swój unikalny smak, który może imitować smak gotowanych jajek. Jest także używana w chaatach, chutneyach i innych pikantnych potrawach.
Ponadto, soli kala namak przypisywane są właściwości zdrowotne, takie jak regulacja poziomu cukru we krwi, wspomaganie trawienia i oczyszczanie organizmu.
Podsumowując, „sól kala namak” to rodzaj soli o unikalnym smaku, powszechnie stosowany w kuchni południowoazjatyckiej, a także polecany ze względu na swoje właściwości zdrowotne.
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.