Opis
Zastosowanie w kuchni:
- Lawendę ze względu na gorzkawo aromatyczny zapach, nieco przypominający rozmaryn, należy ją stosować tylko w niewielkich ilościach. Kilka liści wystarczy aby nadać pieczonym potrawom aromatu. Dodane do świeżych sałatek wnoszą lekko gorzkawy posmak.
Właściwości prozdrowotne:
- Działanie relaksacyjne – lawenda ma silne działanie uspokajające i relaksujące, co może pomóc w łagodzeniu stresu, lęku i bezsenności.Leczenie bólu – lawenda jest znana ze swojego działania przeciwbólowego. Olejek z lawendy może pomóc w łagodzeniu bólu głowy, bólu mięśni i stawów oraz bólu menstruacyjnego.
Poprawa trawienia – lawenda może pomóc w łagodzeniu dolegliwości związanych z układem trawiennym, takich jak wzdęcia, zaparcia i biegunka.
Poprawa nastroju – lawenda ma właściwości antydepresyjne i może pomóc w poprawie nastroju i zmniejszeniu objawów depresji.
Leczenie skóry – olejek z lawendy może pomóc w leczeniu różnych dolegliwości skórnych, takich jak trądzik, łuszczyca czy egzema.
Kraj pochodzenia:
- Polska
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.