Wyświetlanie wszystkich wyników: 2
Cynamon to przyprawa pochodząca z kory drzewa cynamonowego, który rośnie głównie na Sri Lance, w Indiach, Brazylii, Indonezji i na Madagaskarze. Istnieją dwa główne rodzaje cynamonu: cynamon cejloński (Sri Lanka) i cynamon chiński (Korzenne drzewo, pochodzi z Chin).
Cynamon cejloński (Cinnamomum verum) ma delikatniejszy smak i aromat, jest droższy i uważany za bardziej wartościowy. Cynamon chiński (Cinnamomum cassia) jest bardziej intensywny, o bardziej korzennym smaku i aromacie, ale może zawierać wyższe poziomy kumaryny, co jest związane z niekorzystnymi skutkami zdrowotnymi.
Cynamon ma wiele zastosowań kulinarnych, np. jako przyprawa do ciast, pieczonych jabłek, herbaty czy kawy. Dodatkowo, cynamon ma wiele właściwości zdrowotnych, takich jak:
Podsumowując, cynamon to przyprawa o intensywnym smaku i aromacie, która pochodzi z kory drzewa cynamonowego. Istnieją dwa główne rodzaje cynamonu: cynamon cejloński i cynamon chiński. Cynamon ma wiele zastosowań kulinarnych, a także wiele właściwości zdrowotnych, takich jak obniżenie poziomu cukru we krwi, wspomaganie układu trawiennego, działanie przeciwzapalne, poprawa pamięci i koncentracji oraz wzmocnienie układu odpornościowego.
Jesteśmy do Twojej dyspozycji.
Napisz do nas