Opis
Zastosowanie w kuchni:
- Świeże owoce są znane pod nazwą chili, a wysuszone i zmielone to pieprz Cayenne lub pieprz gwinejski. Zmielone strąki są składnikiem curry. W wyniku gotowania w osolonej wodzie lub w occie drobno posiekanych owoców uzyskuje się sos tabasco.
Właściwości prozdrowotne:
- Surowcem leczniczym i spożywczym jest owoc o bardzo ostrym, piekącym smaku wynikającym z dużej zawartości alkaloidu kapsaicyny. Ta substancja działa na skórę drażniąco i rozgrzewająco, łagodzi bóle reumatyczne. Po rozmieszaniu jednej lub dwóch łyżeczek pieprzu Cayenne w szklance ciepłej wody lub herbaty z dodatkiem miodu i aloesu powstaje mieszanina, która staje się silnie działającym domowym środkiem na łagodzenie nadciśnienia.
Kraj pochodzenia:
- Hiszpania
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.