Opis
Dekofeinizacja jest to usunięcie kofeiny z ziaren kawy i innych związków zawierających kofeinę. Proces ten polega na moczeniu zielonych ziaren kawy w wodzie. Następnie kofeina z wody jest odfiltrowywana przez węgiel aktywny, a bezkofeinowa woda wraca do ziaren. Woda może być potem ponownie wchłonięta przez ziarna i odparowana do sucha, dając kawie bezkofeinowej wymagane substancje aromatyczne. Proces ten jest długotrwały i zarazem kosztowny dlatego do produkcji kawy bezkofeinowej używa się tylko ziaren klasy specjlity.
POCHODZENIE ZIARNA
- Brazylia, Minas Gerais, Capelinha
TYP ZIARNA
- Arabica, Bourbon, Catuai
SMAK
- Klasyczne nuty kakao i masła orzechowego z aromatem melasy
KWASOWOŚĆ
- 1
ZAWARTOŚĆ KOFEINY
- 0
PROFIL PALENIA
- 3
METODA OBRÓBKI
- Wodna filtracja przez filtry węglowe
METODA ZBIORU
- Ręczna
POLECANA
- espresso oraz kawy mleczne
ZASTOSOWANIE
- metoda alternatywna, ekspres automatyczny
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.