Opis
Kraj pochodzenia:
- Argentyna
Ciekawostki:
- zawiera około 10% białka, około 60% węglowodanów oraz całkiem sporo błonnika pokarmowego. Kukurydza swój słodki smak zawdzięcza ilości cukru, która jest większa niż w innych zbożach. Jej żółte ziarna zawierają wit E, D i wit z grupy B (B1, B2, PP, B6). Wśród składników mineralnych na uwagę zasługuje obecność potasu, fosforu i magnezu. Ponadto ma dwa silne antyoksydanty: luteinę i zeaksantynę
- przeznaczone jest do uprażenia popcornu. Będzie on doskonałą alternatywą słodkich przekąsek i chipsów. A jeśli to jego przyrządzenia ograniczymy ilość tłuszczu i soli będzie to całkiem zdrowy przysmak. Do przyrządzenia popcornu potrzebujemy tylko garnka i odrobiny tłuszczu. Na rozgrzany olej należy wsypać ziarna popcornu, przykryć pokrywką (w innym wypadku gotowy popcorn będzie wyskakiwał z naczynia). Popcorn będzie gotowy, gdy ziarna przestaną strzelać
- kukurydza to jedna z najpopularniejszych roślin uprawnych świata. Ojczyzną kukurydzy jest oczywiście Ameryka, tam to warzywo jest przysmakiem. Wiadomo również, że co najmniej 7tysięcy lat temu warzywo to było uprawiane przez Majów, Azteków oraz Inków. Do Europy dotarło na statkach Krzysztofa Kolumba. Częścią użytkową kukurydzy jest kolba złożona z licznych, mięsistych żółto złocistych ziaren
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.