Opis
Zastosowanie w kuchni:
- Pieprz jest przyprawą używaną do wielu potraw i znaną od setek lat. Owoce zawierają 3,5% olejku eterycznego oraz amidy kwasowe, w tym piperynę, które nadają im palący smak. Sporządzana z nich przyprawa zwana pieprzem jest powszechnie stosowana do praktycznie każdej potrawy. Kolory pieprzu są wynikiem przygotowania owoców do spożycia. Czarny pieprz otrzymuje się z niedojrzałych, zielonych owoców sfermentowanych i wysuszonych. Biały pieprz jest wytwarzany z nasion dojrzałych owoców bez okrywy. Zielony pieprz jest nietrwały i dostępny głównie w marynatach i właśnie do tego celu najczęściej jest używany.
Właściwości prozdrowotne:
- Dodanie pieprzu do kurkumy wzmacnia działanie aktywnej kurkuminy. Pieprz zwalcza infekcje górnych dróg oddechowych i kataru.
Kraj pochodzenia:
- Wietnam
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.