Opis
Zastosowanie w kuchni:
- Z ziaren tłoczy się olej (masło kakaowe), które stosowane jest w kosmetologii. Pozbawione tłuszczy nasiona przerabia się na kakao w proszku. Z nasion – po pozbawieniu łupiny i zarodka – poddawanych fermentacji, suszeniu i prażeniu produkuje się czekoladę. Nasiona kakaowca można dodawać do koktajlów owocowych, nadając im lekko czekoladowo-kakaowy posmak.
Właściwości prozdrowotne:
- Nasiona zawierają olej, białka, skrobię, alkaloidy purynowe, garbniki i sole mineralne. Mają działanie zapierające i uzupełniające niedobory magnezu. W kakao jest dużo przeciwutleniaczy (przede wszystkim polifenoli), które zapobiegają chorobom i odmładzają komórki ciała. Epikatechina zawarta w kakao przeciwdziała demencji oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia najpoważniejszych chorób cywilizacyjnych. Dodatkowo łagodzi stres i poprawia humor, a uśmiechnięci ludzie są zdrowsi i żyją dłużej.
Kraj pochodzenia:
- Peru
Certyfikacja ekologiczna:
- certyfikat rolnictwa ekologicznego UE.
Zawartość naturalna tłuszczu kakaowego:
- min 50%.
Pochodzenie:
- Ziarna kakaowca znakomitej odmiany Criollo pochodzą ze spółdzielni Fair Trade Cooperativa Argaria Cafetelera „Satipo” w Peru. Kakaowce są tam uprawiane w ekosystemie zbliżonym do naturalnego, w którym naturalnym środkiem owadobójczym są ptaki gniazdujące w koronach drzew zacieniających uprawy. Kooperatywa Satipo od lat należy do systemu Fair Trade, dzięki czemu może finansować szkolenia i projekty edukacyjne dla swoich członków. Fair Trade oznacza również stabilne i uczciwe warunki handlowe dla producentów w krajach Południa.
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.