Kakao surowe naturalne - Sklep online Szczypta Orientu
Powrót

Kakao surowe naturalne

7,50 14,00 

Wyczyść
SKU: szo1727 Kategorie: ,

Opis

Zastosowanie w kuchni:

  • Z ziaren tłoczy się olej (masło kakaowe), które stosowane jest w kosmetologii. Pozbawione tłuszczy nasiona przerabia się na kakao w proszku. Z nasion – po pozbawieniu łupiny i zarodka – poddawanych fermentacji, suszeniu i prażeniu produkuje się czekoladę. Nasiona kakaowca można dodawać do koktajlów owocowych, nadając im lekko czekoladowo-kakaowy posmak.

Właściwości prozdrowotne:

  • Nasiona zawierają olej, białka, skrobię, alkaloidy purynowe, garbniki i sole mineralne. Mają działanie zapierające i uzupełniające niedobory magnezu. W kakao jest dużo przeciwutleniaczy (przede wszystkim polifenoli), które zapobiegają chorobom i odmładzają komórki ciała. Epikatechina zawarta w kakao przeciwdziała demencji oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia najpoważniejszych chorób cywilizacyjnych. Dodatkowo łagodzi stres i poprawia humor, a uśmiechnięci ludzie są zdrowsi i żyją dłużej.

Kraj pochodzenia:

  • Peru

Certyfikacja ekologiczna:

  • certyfikat rolnictwa ekologicznego UE.

Zawartość naturalna tłuszczu kakaowego:

  • min 50%.

Pochodzenie:

  • Ziarna kakaowca znakomitej odmiany Criollo pochodzą ze spółdzielni Fair Trade Cooperativa Argaria Cafetelera „Satipo” w Peru. Kakaowce są tam uprawiane w ekosystemie zbliżonym do naturalnego, w którym naturalnym środkiem owadobójczym są ptaki gniazdujące w koronach drzew zacieniających uprawy. Kooperatywa Satipo od lat należy do systemu Fair Trade, dzięki czemu może finansować szkolenia i projekty edukacyjne dla swoich członków. Fair Trade oznacza również stabilne i uczciwe warunki handlowe dla producentów w krajach Południa.

Informacje dodatkowe

Waga produktu

50g, 100g

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o „Kakao surowe naturalne”

Masz nurtujące pytania odnośnie naszej oferty?

Jesteśmy do Twojej dyspozycji.

Napisz do nas