Promocja!
DOMINIKANA Cerro Prieto - Sklep online Szczypta Orientu
Powrót

DOMINIKANA Cerro Prieto

33,00 

Wyczyść
SKU: szo4783 Kategorie: ,

Opis

Dominikana – Kraj Indian
Hispaniola tak brzmiała dawniej nazwa Dominikany, która została odkryta w 1492r. przez Krzysztofa Kolumba. To kraj należący do Ameryki Północnej, leżący na wyspie Haiti, wchodzącej w skład łańcucha Wielkich Antyli. Dominikanę opływają dwa akweny: Morze Karaibskie od północy i Ocean Atlantycki od południa. Dzięki opływającym wodom linia brzegowa Dominikany jest bardzo urozmaicona i występują w jej odrębnie zatoki, liczne przylądki oraz półwyspy.

Ukształtowanie terenu, a uprawa
Dominikana charakteryzuje się bogatym ukształtowaniem terenu. Większość kraju zajmują obszary górzyste oraz wyżyny. Niewielki procent stanowią niziny. Mimo iż Hispaniola leży w dużej odległości od równika to jest zaliczana do strefy klimatu równikowego. Klimat kraju charakteryzują obfite, ale nierównomierne opady deszczu i wysoko utrzymujące się przez cały rok temperatury. Dodatkowo na pogodę wpływają północno-wschodnie pasaty, które decydują o różnicach w ilości opadów w poszczególnych regionach kraju. Znaczna ilość opadów, stale utrzymującą się wysoka temperatura oraz ukształtowanie terenu wpływają korzystnie na uprawę kawy w tym regionie świata.

Producent i jego miłość do kawy
Miguel Antonio Tejada posiada wieloletnie doświadczenie w produkcji dobrej jakości kawy. W 2007 roku otrzymał pierwsze miejsce za jakość kawy jaką produkuje. Z tego względu został uhonorowany przez rząd Dominikany za nieustające wysiłki na rzecz poprawy jakości swoich kaw. Ziarno kawowców z jego plantacji są eksportowane do wyspecjalizowanych firm kawowych w Japonii, USA i Europie. Najgorętszy okres zbiorów kawy występuje między lutym, a majem.

Caturra – kolejna odmiana kawowca
Caturra to mutacja Bourbona – kawy pochodzącej z Brazylii. Jest trudna w uprawie. Najlepiej rozwija się na wysokości 1600m n.p.m., gdyż im wyżej tym plony kawowca spadają. Ziarna tej odmiany charakteryzują się rześką kwasowością, delikatnym body oraz posiadają niższą słodycz niż Bourbon.

Dominikana – słodycz w ustach
Kawa Dominikana Cerro Prieto to kawa skrywająca w sobie wspaniały profil smakowy przynoszący na myśl wspaniałą florę kraju, z którego pochodzi. Można w niej wyczuć cudowne nuty kwiatowo- ziołowe charakteryzujące się dużą słodyczą.

Region

  • Cerro Prieto

Odmiana botaniczna

  • Caturra

Wysokość

  • 1200 m n.p.m.

Metoda obróbki

  • Washed

Stopień palenia

  • Średni | Espresso

Metoda zaparzania

  • kawiarka, ekspres ciśnieniowy, french press, filiżanka, aeropress, V60, chemex

Profil smakowy

  • Nuty miodu, kwiatowo-ziołowe, wysoka słodycz, niska kwasowość, gładkie body
  • Informacje dodatkowe

    Waga produktu

    250g

    Sposób mielenia

    Kawa ziarnista, Grubo (French Press), Średnio (Dripper), Drobno (Kawiarka)

    Recenzje

    Na razie nie ma opinii o produkcie.

    Napisz pierwszą opinię o „DOMINIKANA Cerro Prieto”

    Masz nurtujące pytania odnośnie naszej oferty?

    Jesteśmy do Twojej dyspozycji.

    Napisz do nas