Na filiżankę ok. 200ml proponujemy dodać maksymalnie połowę małej łyżeczki herbaty (ok.2g).
Inaczej herbata błękitna.
9,00 zł – 30,00 zł
Pochodzenie:
Napar:
Skład:
Opis:
Herbata Ti Kuan Yin ma charakterystyczny, kwiatowy aromat i smak, który wynika z unikalnego procesu produkcji. Liście herbaty są ręcznie zbierane i lekko zwiędłe na słońcu, a następnie delikatnie obrabiane, aby zachować naturalny smak i aromat. W czasie wypalania liści herbaty w specjalnych piecach, mistrzowie herbaciani dbają o to, aby temperatura była odpowiednia, by uzyskać właściwy stopień fermentacji.
Herbata Ti Kuan Yin o charakterystycznym zielonym kolorze liści to idealny wybór dla miłośników herbat oolongowych, którzy cenią sobie delikatny smak, subtelny aromat i wyjątkową elegancję. Można ją parzyć kilka razy, a każde zalewanie daje inny smak i aromat, dzięki czemu można cieszyć się nią przez wiele godzin. Ti Kuan Yin jest również bogata w antyoksydanty, co czyni ją nie tylko pyszną, ale również zdrową herbatą.
Sposoby zaparzania:
Przed pierwszym parzeniem można wykonać szybkie przepłukanie liści, tzw. budzenie herbaty
(polegające na wlaniu i wylaniu gorącej wody na 3 oddechy (nie dłużej niż 10 sekund).
W ten sposób ogrzewamy i otwieramy liście przed właściwym parzeniem.
Sposób chiński (gongfu cha):
ok. 5 gramów na gaiwan lub małego yixinga (pojemność około 100 ml).
– I parzenie od 20 sekund do 40 sekund.
– II parzenie około 20 sekund.
Każde kolejne parzenia wydłużamy o kilkanaście sekund każde.
W ten sposób herbatę można parzyć nawet 10 razy.
Sposób zachodni:
1 gram herbaty na każde 50 ml pojemności naczynia, czyli np. na czajniczek 200g – 20g herbaty
-I parzenie ok. 1-2 minuty,
-II parzenie skracamy do około 30 sekund, gdyż liście są już otwarte i nasiąknięte wodą.
-II parzenie ponownie wydłużamy do ok. 1-2 minut
Waga produktu | 25g, 50g, 100g |
---|
Musisz się zalogować, aby dodać opinię.
Jesteśmy do Twojej dyspozycji.
Napisz do nas
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.