TI KUAN YIN OOLONG - Sklep online Szczypta Orientu
Powrót

TI KUAN YIN OOLONG

9,00 30,00 

Wyczyść
SKU: szo6196 Kategorie: ,

Opis

Pochodzenie:

  • Chiny, prowincja Fujian, region Xianyou, ogród Jinxi

Napar:

  • Aromat i smak: przyjemny i delikatny.
  • Kolor naparu: złocisto – żółtawy.

Skład:

  • herbata oolong

Opis:

  • Ti Kuan Yin to jedna z najbardziej znanych herbat oolongowych pochodzących z Chin. Nazwa Ti Kuan Yin (lub Tie Guan Yin) oznacza „Żelazną Dziewicę” i nawiązuje do legendy o zakonnicy, która otrzymała od bogini Kwan Yin roślinę herbaty jako nagrodę za swoją pobożność i modlitwy.

    Herbata Ti Kuan Yin ma charakterystyczny, kwiatowy aromat i smak, który wynika z unikalnego procesu produkcji. Liście herbaty są ręcznie zbierane i lekko zwiędłe na słońcu, a następnie delikatnie obrabiane, aby zachować naturalny smak i aromat. W czasie wypalania liści herbaty w specjalnych piecach, mistrzowie herbaciani dbają o to, aby temperatura była odpowiednia, by uzyskać właściwy stopień fermentacji.

    Herbata Ti Kuan Yin o charakterystycznym zielonym kolorze liści to idealny wybór dla miłośników herbat oolongowych, którzy cenią sobie delikatny smak, subtelny aromat i wyjątkową elegancję. Można ją parzyć kilka razy, a każde zalewanie daje inny smak i aromat, dzięki czemu można cieszyć się nią przez wiele godzin. Ti Kuan Yin jest również bogata w antyoksydanty, co czyni ją nie tylko pyszną, ale również zdrową herbatą.

    Sposoby zaparzania:

    Przed pierwszym parzeniem można wykonać szybkie przepłukanie liści, tzw. budzenie herbaty

    (polegające na wlaniu i wylaniu gorącej wody na 3 oddechy (nie dłużej niż 10 sekund).

    W ten sposób ogrzewamy i otwieramy liście przed właściwym parzeniem.

    Sposób chiński (gongfu cha):

    ok. 5 gramów  na gaiwan lub małego yixinga (pojemność około 100 ml).

    – I parzenie  od 20 sekund do 40 sekund.

    – II parzenie około 20 sekund.

    Każde kolejne parzenia wydłużamy o kilkanaście sekund każde.

    W ten sposób herbatę można parzyć nawet 10 razy.

    Sposób zachodni:

    1 gram herbaty na każde 50 ml pojemności naczynia, czyli np. na czajniczek 200g – 20g herbaty

    -I parzenie ok. 1-2 minuty,

    -II parzenie skracamy do około 30 sekund, gdyż liście są już otwarte i nasiąknięte wodą.

    -II parzenie ponownie wydłużamy do ok. 1-2 minut

Informacje dodatkowe

Waga produktu

25g, 50g, 100g

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o „TI KUAN YIN OOLONG”

Masz nurtujące pytania odnośnie naszej oferty?

Jesteśmy do Twojej dyspozycji.

Napisz do nas