Ten niebieski napój, który podbija coraz więcej serc z każdym dniem, jest także bardzo łatwy w przygotowaniu. W zasadzie wszystko robi za nas – my tylko cieszymy się tęczowym efektem końcowym, a po dodaniu cytryny – niespodzianką. Poza walorami estetycznymi, herbata niebieska posiada także dużo właściwości, które sprzyjają naszemu zdrowiu.
Niebieska herbata: jak parzyć?
Aby przygotować najlepszą niebieską herbatę, będziesz potrzebował:
- luźne kwiaty groszku motylkowego (lub torebki herbaty),
- woda filtrowana,
- dzbanek z sitkiem,
- czajnik (najlepiej z regulacją temperatury).
W przypadku herbaty, ważna jest jakość wody. Im lepsza woda, tym lepszy napar. Jeśli to możliwe, użyj przefiltrowanej wody.
Jeśli używasz czajnika elektrycznego z ustawieniem temperatury, ustaw go na ok. 97°C, w przeciwnym razie możesz po prostu użyć wrzącej wody.
Do przygotowanego dzbanka wsyp herbatę z kwiatu groszku motylkowego i wlej gorącą wodę. Przykryj naczynie i odczekaj 5 minut. Jeśli poczekasz kilka minut dłużej, herbata nie zrobi się nieprzyjemnie gorzka, tak jak w przypadku zielonej herbaty.
Odcedź kwiaty groszku motylkowego i wlej gorącą herbatę do filiżanki.
Możesz dodać plasterki cytryny do swojego napoju i obserwować, jak zmienia się kolor z niebieskiego na fioletowy.
Lodowa, niebieska herbata
Umieść herbatę z kwiatu groszku motylkowego i chłodną lub o temperaturze pokojowej wodę w dzbanku lub szklanym pojemniku. Jeśli często robisz cold brew, zaopatrz się w odpowiedni dzbanek, który jest dostarczany z zaparzaczem. To sprawia, że bardzo łatwo jest zrobić mrożoną herbatę.
Przykryj dzbanek i wstaw do lodówki na co najmniej 6 godzin. Jeśli jesteś cierpliwy, możesz pozostawić go w lodówce do 24 godzin.
Odcedź kwiaty groszku motylkowego i wlej herbatę do filiżanki. Herbata będzie oczywiście zimna, ale możesz dodać kostki lodu dla lepszego efektu.
Aby osłodzić kwiat groszku motylkowego, użyj syropu, ponieważ najłatwiej go zmieszać z lodowym napojem.